Mastfot och skotbänk

Häckstaget, Mastfot & skotbänk, Uthal, Spinnakerskot & suggor, Genuaskot & skotskenor, Storskotsystem

På IF-båten har det förekommit en handfull olika mastprofiler och mastfotsbeslag. Oavsett årsmodell på båten är det ganska enkelt att ordna så att alla tampar leds bak till brunnen.

Jag lät en smed tillverka en platta i 2mm rostfri plåt, med uppbockade kanter med hål för shacklar. Denna platta monterades mellan båten och original mastfot och gav tillräckligt med fästpunkter för brytblock.

På bilderna syns genuafall och storfall i dynemalina, 8mm Roblon Atlanta till storseglet och 8mm Roblon Admiral Racing till genuan. När man seglat en stund slackade dessa en bit. Därför återgick jag senare till vajerfall.

Bilden nedan visar ganska typiska lösningar även om ordningen och färgerna på tamparna varierar totalt från båt till båt.
Efter att bilderna togs drogs även storfallet ut ur ett hål på sidan av masten ner till ett Rutgerssonblock.
Eftersom jag här valde ett svirvlande block kunde jag valfritt fortfarande sätta fallet i knapen på masten eller i skotråttan längst bak till babord på plywoodskivan. (avsedd för spinnakerbomens nedhal som normalt inte användes). Mitt gamla storsegel försågs med travare och för att kunna utnyttja den bekvämligheten skulle seglet kunna hissas från brunnen.

Focken
Fallet: 8mm dynemalina närmast i bild, 3varv runt vinschen, skotklämman lutad.
Senare återgick jag till vajerfall.

Spinnaker
Fallet: blåvit 8 mm lina i mitten på plywoodskivan
Upphal till spinnakerbom: Gul 8mm lina bortom kompassen. Notera att skotklämman har bygel och är monterad något längre fram för att fördäcksgasten vid behov lättare skall kunna betjäna sig själv.
Nedhal till spinnakerbom: Tomma skotklämman längst bort på plywoodskivan. Nedhalet har visat sig överflödigt när man kör med suggor och finns numera som reserv nerpackat i båten.

Storseglet Dessa skotklämmor har jag grupperat bakom sprayhoodsargen
Bomuthalet: Blåvit 6mm närmast
Kicken: Rödvit 8mm mitten
Cunningham: Svartgul 6mm borterst