Spinnakerskot & suggor (barberhaul)

Häckstaget, Mastfot & skotbänk, Uthal, Spinnakerskot & suggor, Genuaskot & skotskenor, Storskotsystem

Mina pensionerade röstjärn till undervanten fick nytt liv som fästen till spinnakerskotens spärrskivor (vita tampen). På en IF-båt är det gränsfall att man kan klara sig utan vinschar till spinnakerskoten. Har man inga vinschar måste man åtminstonde ha spärrblock. På de flesta båtarna sitter spärrskivorna längre fram. Med min placering blir visserligen tampens omslutningsvinkel runt spärrblocken mindre, men man kan bättre ta spjärn mot sittbrunnens sarg med fötterna om det behövs.

Från början satt det skothakar i ändarna på mina spinnakerskot. Skothakar öppnar sig alltför lätt. Det finns fungerande spinnakerclips. Alternativet är att knyta fast spinnakern.
Valet av spinnakerskot är inte alldeles självklart.
8mm är i futtigaste laget att hålla i händerna medan 10mm är lite väl grovt att ha hela vägen. Samtidigt är det bra att slippa övergångar mellan olika diametrar som åtminstonde om dom är klumpigt utförda kan haka sig block m.m.
Man kan använda en skalbar (dyr) tamp, skarva ihop en grövre tamp med en tunnare eller kanske återanvända höljet på en tamp utanpå en ny tunnare tamp. Vidare står valet mellan två skot eller köra med ett i slinga för att reducera tampmängden i sittbrunnen. D.v.s antingen två ca 16m långa skot eller ett ca 25m långt

Bilden nedan visar också var jag valde att placera suggornas skotklämmor (svartgröna tampen). En vanlig placering är annars på ruffens sidor.

 

Jag plattade till ett par öglor så att de fick samma håldelning som den yttre genuaskenan. Dessa monterades längst fram på genuaskenan som fästpunkter för suggorna. Möjligen kan denna punkt flyttas längre fram om spinnakerbommen visar tendenser till att vilja lyfta. På många båtar finns fästen till mantågsstöttor en bit framför riggen som man kan prova att använda. Vid bärgning av spinnakern är det dock fördel med den placering bilden visar.
Anordningen kan byggas med enkla billiga block. Till själva suggan skall man välja ett block med låg vikt som sväljer spinnakerskotet med dess eventuella skarvar och övergångar